KennethJJonsson

Miten voisimme arvioida asenteitamme

Sain ystävältäni viikonloppuna viestin Espanjalaisesta uutisesta: Populistijohtajat kasvattavat osuuttansa eri yhteisöissä, koska siellä on valtava kuilu kansalaisten ja perinteisen politiikan välillä. Mielestäni voisi laajentaa tätä koskemaan meitä kaikkia, ainakin useampia. Marketin kassassa edessäni oli keski-ikäinen nainen pakkaamassa tavaroitaan toisella linjalla ja maksettuani halusin hänen ohitseen pakkaamaan omia ostoksiani toisella linjalla. Hän ei minua huomannut, joten pyysin anteeksi päästääkseni naisen ohi. Hän ei kuullut joten toistin anteeksipyyntöni. Silloin hän huomasi minut ja sanoi ettei tarvise olla noin kohtelias, olisit vain sanonut: "siirrä akka isoa persettäsi, niin kyllähän minä siirrän". Onko meidän välillä kuilu eri tapojen välillä?

Luin äsken Facebookissa juttua missä Wahlroos kertoo miten Ruotsissa taas kerran pärjätään paremmin kuin meillä. Kommenteissa luin miten toiset haukkuvat erityisesti työmarkkkinatoimintaamme jäykäksi ja toiset taas haukkuvat mikseivät työttömät ota vastaan töitä. Kuulemma esim Äänekosken uudella tehtalla on suurin osa työntekijöistä ulkomaalaisia. Itse kävin pari viikkoa sitten uudessa hotellissa Helsingissä jossa tapasin vain muutaman suomalaisen työntekijän. Eli tuntuu siltä että joustoa on kuten myös työpaikkoja. Eihän ne ulkomaalaiset tule tänne jos ei ole työtä? Miksi olemme vastakkain uskomukissamme työmarkkinoiden jäykkyydestä ja toisaalta onko työpiakkoja vai ei? Mikä on se todellinen ongelma?

Hesarissa luin kuinka me suomalaiset emme oikein ymmärrä miksi joku voi suuttua tanskalaisesta pilapiirroksesta uskonnonjohtajasta. Samalla saimme melkein raivokohtauksen kun Aku Hirviniemi TV sketsissä oli kusevinaan Suomen lipun päälle. Miksi on niin vaiketa ymmärtää toistemme vakaumuksia?

Kun haluamme muuttaa asioita, on hyvä muistaa että muutos tapahtuu eri vauhtia meissä kaikissa. Joku hoksaa heti ja joku toinen taas hieman hitaammin, mutta ehkä vastaavasti syvällisemmin. Oletko esimiehenä huomannut ankkuroida uusia muutosajatuksia etukäteen avainhenkilöiden kanssa ennen kuin rupeat niitä toteuttamaan? Oletko miettinyt miten luot pohjan sille että muuutosta voisi viedä läpi? Miten saat koko henkilökunnan mukaan hankkeeseesi?

Suomessa on alle 5 % poliittisesti aktiivisia ihmisiä. Kuitenkin siitä ryhmästä valitsemme edustajiamme kaikenlaisiin eri tehtäviin. He päättävät puolestamme vaikka mistä. Leikkaavat koulutusmenoista samalla kun päättävät tehdä eestiläisestä likööristä juhlavuoden liköörin. Mielestäni kuilu on kerrrassaan syvä päättäjien ja äänestäjien välillä. Jos esimerkiksi pääministeri haluaa toteuttaa uudistuksia, onko hän edes omassa hallituksessaan ankkuroinut ajatuksiaan ennen kuin niitä viedään koko kansalle eteenpäin?

Jos Guggenheim projekti ei mitään muuta hyvää tuonut, niin opimme hieman paremmin keskustelemaan keskenämme. Argumentoimaan ilman henkilökohtaisuuksia, eikö vain?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Jos Guggenheim projekti ei mitään muuta hyvää tuonut, niin opimme hieman paremmin keskustelemaan keskenämme. Argumentoimaan ilman henkilökohtaisuuksia, eikö vain?"

Näin voisi kuvitella,mutta olemme menossa kohti päinvastaista. Harmi.

Toimituksen poiminnat